Zonnepanelen zie je tegenwoordig overal, en niet alleen op dagen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom die we in ons dagelijks leven gebruiken. Op zonnige dagen behalen zonnepanelen een hoog rendement. Betekend dat ook dat je de opgewekte stroom direct moet gebruiken?

Moet je energie gebruiken wanneer de zon schijnt?

Je hoort dat veel mensen ’s nachts de was draaien of de vaatwasser aan zetten. Dit kost minder geld wanneer je een dubbele meter hebt. Maar wat nou als je zonnepanelen hebt?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. De zon hoeft alleen niet per se te schijnen om energie op te wekken: het gaat namelijk om daglicht. Bij daglicht is er altijd sprake van UV-straling en dat is precies wat de zonnepanelen nodig hebben.

’s Nachts wekken de panelen dus geen energie op terwijl dan juist veel mensen energie gaan verbruiken. Wanneer je zonnepanelen hebt kun je dat dus beter niet doen. Het is beter om overdag, wanneer de zonnepanelen het meest rendabel zijn, de opgewekte stroom te verbruiken.

Gebruik de opgewekte stroom direct

Het doel van zonnepanelen is jou in staat maken om je eigen stroom op te wekken zodat je je energieverbruik hiermee kunt dekken. Stroom wat je niet verbruikt, gaat terug naar het energienet. Wanneer de opgewekte energie dus niet direct verbruikt, raak je deze “kwijt”. Wanneer je ’s nachts je de vaatwasser aan zet, verbruik je dus stroom van de energieleverancier. En dat is zonde: hiervoor heb je geen zonnepanelen laten installeren.

Het direct verbruiken van de opgewekte stroom gaat wat lastig als je bijvoorbeeld de hele dag niet thuis bent. Gelukkig hebben veel elektrische apparaten tegenwoordig een timer: hiermee kun je instellen wanneer het apparaat aan gaat. Zo kun je ’s middags, terwijl je aan het werk bent, toch een wasje draaien.

Verdien zonnepanelen sneller terug

Door de opgewekte energie direct te verbruiken, bespaar je veel op je energierekening. Zo verdien je zonnepanelen het snelst terug. De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen is 8 jaar.  Wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt dit geleverd naar de energieleverancier. Hierdoor het nog belangrijker wordt de opgewekte stroom direct te verbruiken.

Wil je meer weten over zonnepanelen? Neem dan een kijkje in de zonnepanelen gids!