Wist je dat je veel warmte verliest via de muren van je woning? Wanneer je wilt besparen op je energierekening en je wooncomfort verhogen, is het isoleren van de muren een effectief middel. Er zijn veel verschillende manieren mogelijk: denk aan spouwmuurisolatie, gevelisolatie en muurisolatie. In deze blog lees je alles over deze vormen van isolatie en wat het je oplevert!

Spouwmuurisolatie

Woningen die gebouwd zijn na 1920 hebben waarschijnlijk een spouw. De spouw is de ruimte tussen de binnen en buitenmuur van je huis: deze ruimte is ongeveer vier tot zes centimeter groot en bevat stilstaande lucht. Het is de ideale plek om isolatie in aan te brengen: dit werkt alleen wanneer de spouw evenredig wordt geïsoleerd. Je hebt ruime keuze uit verschillende isolatiematerialen. Zo zijn PUR-schuim, glaswol, steenwol en EPS-parels allemaal geschikt.

Bij woningen die gebouwd zijn na 1975 werd de spouw standaard geïsoleerd. Het is dan aan te raden om deze isolatie te checken: grote kans dat deze nodig aan vervanging toe is door veroudering. Daarna kun je nog jaren profiteren van de voordelen van spouwmuurisolatie. In een standaard eengezinswoning bespaar je ongeveer €200,- per jaar op je energierekening dankzij het isoleren van de spouw. Voor een 2 onder 1 kap woning is dit gemiddeld €550,- per jaar.

Muurisolatie

Is er geen spouw in je woning? Laat dan je muur aan de binnenkant isoleren. De binnenmuren worden geïsoleerd met behulp van een voorzetwand. Je kunt kiezen voor glaswol, steenwol of isolatieplaten welke tegen de binnenmuur worden geplaatst. Vervolgens wordt de muur afgewerkt met een voorzetwand: hierdoor lever je wel een klein deel van je woonruimte in, maar je wooncomfort verhoogt wel! Muurisolatie verdient zichzelf in gemiddeld 15 jaar terug.

Gevelisolatie

Wil je toch liever geen woonruimte inleveren? Dan is gevelisolatie een oplossing. Gevelisolatie heeft net als spouwmuurisolatie een hoog rendement. De meest gekozen methode zijn isolatieplaten die vervolgens afgewerkt worden met gevelbekleding. Let er wel op dat je met gevelisolatie verandering aanbrengt aan het aanzicht van je woning; hiervoor heb je een vergunning nodig.

Voordelen van isolatie

Volgens Isolatie.website heeft isoleren veel voordelen: ook wanneer je ervoor kiest om enkel je muren te isoleren. Zo voorkom je dat er warmte verloren gaat via de muur waardoor je meer moet stoken om je woning op temperatuur te houden. In de zomer werkt dit andersom: je woning blijft op tropische dagen koeler.

Met isolatie bespaar je gemakkelijk honderden euro’s per maand op je energierekening. Je hebt minder gas nodig om je woning lekker warm te houden. Hiermee verklein je ook nog eens je ecologische voetafdruk: je CO2 uitstoot wordt beperkt. Ook is je woning klaar voor de toekomst: de overstap naar energieneutraal wonen wordt een stuk kleiner met goede isolatie.

Tot slot verhoog je met isolatie de woningwaarde: dit kan wel oplopen tot 75%!