Ben je ondernemer en doe jij (een deel van) de boekhouding zelf? Of ben je starter, en overweeg je de boekhouding gedeeltelijk of volledig zelf te doen? De boekhouding is een ingewikkelde klus waar veel bij komt kijken. Een foutje is zo gemaakt en dit heeft vaak grote gevolgen. In dit artikel lees je wat de meest gemaakte fouten in de boekhouding zijn en hoe je ze kunt voorkomen.

1. Je boekhouding niet op orde hebben

Het op orde houden van je boekhouding is erg belangrijk. Je boekhouding vertelt je namelijk precies wat erbinnen komt en wat je moet betalen. Het geeft je inzicht in de financiële situatie van je onderneming. Daarnaast vormt de boekhouding de basis voor het doen van belastingaangiftes. Daarnaast dient de boekhouding als verantwoording aan derden zoals de bank. Iedere ondernemer moet de boekhouding 7 jaar bewaren.

Wanneer jij de boekhouding niet op orde hebt weet je niet hoe je onderneming er financieel voor staat. Ook loop je het risico om fouten te maken, waardoor je een boete riskeert. Daarnaast ben je dus ook niet in staat om een correcte boekhouding van de afgelopen 7 jaar te laten zien.

De beste tip om je boekhouding op orde te houden is door een goede basis op te zetten: dit kan samen met een boekhouder of in een onlineboekhoudprogramma. Plan vervolgens één of twee vaste momenten per week in waarop je gaat werken aan je boekhouding.

2. Zakelijk en privé onvoldoende gescheiden houden

Als ondernemer is het van belang om zakelijk en privé goed gescheiden te houden. Een goede scheiding begint bij het nemen van een zakelijke bankrekening: op de zakelijke rekening komen bedrijfsmatige betalingen binnen en worden zakelijke uitgaven gedaan. Op deze manier wordt het makkelijker om zakelijk en privé gescheiden te houden. Doe ook geen privé uitgaven vanaf je zakelijke rekening en andersom.

Toch kan het voorkomen dat je genoodzaakt bent het wel te doen, bijvoorbeeld doordat je je zakelijke pinpas bent vergeten. Ook kun je per ongeluk een zakelijke uitgave doen die je betaalt met je privé pinpas. Dit kan natuurlijk altijd eens gebeuren: geen zorgen, je kan dit corrigeren. Alleen levert dit wel heel veel extra werk op.

3. Fouten maken in facturering en belastingaangiftes

Een foutje is zo gemaakt en kan altijd gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de verkeerde datum, verkeerde btw-tarieven of missende informatie op een factuur. Helaas heeft dit foutje grote gevolgen: er zijn namelijk namelijk eisen gesteld aan welke gegevens de factuur moet bevatten, waardoor je een boete riskeert. Daarnaast klopt ook je eigen boekhouding door deze fout niet meer.

Het kan ook voorkomen dat je een keer het kassabonnetje van een zakelijke uitgave kwijtraakt. Ook dit heeft gevolgen voor de boekhouding. Vergeet niet dat je boekhouding de basis vormt voor de belastingaangiftes die je moet doen. Wanneer hier fouten inzitten, klopt je aangifte dus ook niet. Ook hiervoor kun je een hoge boete krijgen.

Zorg er daarom voor dat je de boekhouding goed op orde houdt, gestructureerd werkt en alles dubbelcheckt. Kom je er niet uit? Schakel dan op tijd de hulp in van een professional. Op de website Boekhouders-gids.be vind je een geschikte boekhouder bij jou uit de regio.

4. Niet op de hoogte van regels en verplichtingen, maar ook niet van aftrekposten en regelingen

Bij de boekhouding komen ontzettend veel wetten en regels kijken. Welke precies voor jou gelden, hangt af van je branche en rechtsvorm. Veel ondernemers maken de fout dat zij niet weten welke wetten, regels en verplichtingen voor hun gelden. Hierdoor worden onnodig veel fouten gemaakt die hoge boetes kunnen opleveren.

Daarnaast zijn veel ondernemers niet op de hoogte van de aftrekposten en regelingen waar zij recht op hebben. Hierdoor lopen vooral starters veel belastingvoordeel mis. Niet alleen starters lopen hiertegen aan: iedere ondernemer heeft vaak recht op een aftrekpost of korting.

Het is aan te raden om je goed in te lezen over welke regels en verplichtingen voor jou gelden, maar ook op welke aftrekposten en kortingen je recht hebt. Kom je er zelf niet uit? Een boekhouder helpt je graag: dankzij hun kennis en ervaring weten zij precies wat jouw rechten en verplichtingen zijn.