De zomers worden steeds warmer: steeds meer mensen kiezen er daarom voor om een airco te laten installeren. Maar wist je dat sommige airco’s ook kunnen verwarmen? Een airco verwarmd gericht en efficiënt, waardoor je best veel kunt besparen op je energierekening. In dit artikel lees je alles over airco’s!

Wat zijn de voordelen van een airco?

Een airco is best een flinke investering: zeker wanneer je voor een airco kiest die ook kan verwarmen. Toch wegen de voordelen hier niet tegen op. Een airco verkoelt je woning op warme dagen waardoor je minder last hebt van de warmte: je voelt je energieker en slaapt beter.

In de winter is een airco in staat om gericht te verwarmen: wanneer je een airco hebt kun je ervoor kiezen om de ruimtes die je niet gebruikt, niet te verwarmen. Daarnaast verwarmt een airco zuinig en efficiënt. Het gebruik van radiatoren wordt overbodig: zo bespaar je met een airco enorm op je gasrekening. Dit is de investering, zeker met de huidige gasprijzen, zeker waard. Je draagt bij aan een duurzame wereld omdat je minder CO2 uitstoot.

Wist je dat een airco de lucht ook zuivert? Zo heb je altijd een goede luchtkwaliteit in huis. Airco’s hebben met goed onderhoud een lange levensduur van 12 tot 15 jaar. Tot slot stijgt de waarde van je woning wanneer je een airco laat installeren.

Hoe werkt een airco?

Er zijn airco modellen op de markt die zowel koelen als verwarmen. Wanneer je kiest voor een airco, ben je in staat je woning op een constante, aangename temperatuur te houden. Ook heb je altijd frisse lucht.

Maar hoe werkt een airco?

Een airco die koelt, produceert zelf geen koude lucht. Een airco onttrekt de warmte aan de lucht in het huis. Dit gebeurt met behulp van koelmiddel: dit verdampt waardoor de warmte uit de lucht verdwijnt. Via de ventilator wordt de afgekoelde lucht de woning weer in geblazen.

Hoe zit het dan met een airco die verwarmt?

Een airco produceert ook geen warmte, maar haalt deze uit de lucht. Zelfs als het buiten nog maar 5 graden is, is de airco in staat de warmte uit de buitenlucht te halen. Een airco verplaatst deze warmte via de ventilatoren naar binnen.

Hoe zit het met airco onderhoud?

Wanneer je een airco hebt laten plaatsen is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Hiermee verleng je niet alleen de levensduur van de airco, maar zorg je er ook voor dat de airco goed blijft werken. Goed onderhoud voorkomt dure reparaties en hoge elektriciteitskosten.

Het best schakel je een verwarming installateur in voor airco onderhoud, zo ben je ervan verzekerd dat de installatie goed werkt. Airco onderhoud bestaat vooral uit het reinigen van de filter, verdamper, afvoer en pomp. Ook wordt tijdens de onderhoudsbeurt het koudemiddel bijgevuld.

Tot slot controleert de monteur de werking van de airco en zorgt hij ervoor dat deze zo zuinig en efficiënt mogelijk werkt. Eventuele kapotte onderdelen worden gerepareerd of vervangen.

Een airco aanschaffen: waar op letten?

Wil jij graag een airco aanschaffen? Bedenk dan goed welk type airco je graag wilt: wil je koelen en verwarmen? En in welke ruimte(s) in huis wil je dat de airco werkt? Schrijf je eigen wensen en eisen op en ga op zoek naar een airco die daaraan voldoet.

Let ook op het vermogen van de airco: bij een te hoog vermogen verbruik je onnodig veel stroom en bij een te laag vermogen werkt de airco niet optimaal. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door een vakman, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Let tot slot op het energielabel van de airco. Het is namelijk zonde wanneer je een airco aanschaft om te besparen op je energierekening, maar je stroomkosten enorm stijgen. Ga bijvoorbeeld voor energielabel A++.